Uznávaný umělec geometrické abstrakce VIKTOR HULÍK v Galerii Jedlová

Charismatický muž a oceňovaný umělec vystaví svá díla v naší galerii. Vernisáž v sobotu 18.9.2021.

Jeho variabily, tzv. geo-posouvače, jsou založeny na systému výklopných a posuvných pásů. Pohyb a možná proměna patří k základním vlastnostem těchto objektů. Jakákoliv změna je umělcem vnímána jako spouštěč celého systému vzájemně provázaných dějů.

I nepatrný pohyb vyvolává proměnu vizuálně vnímané struktury a předznamenává cestu od známého k neznámému, od stěží postřehnutelného k jasně patrnému, od řádu věcí k chaosu, od pevných vazeb k destrukci. Celý tento dynamický systém má svůj předobraz ve skutečné přírodě a jejích vlastních vývojových zákonitostech. Viktor Hulík vědomě na přirozené přírodní a krajinné jevy navazuje a ve svých pracích je přetváří. Silná redukce v barevné škále /používány jsou především černá, bílá a šedá barva/ umožňuje divákovi soustředit se i na velmi nepatrné, drobným pohybem způsobené změny v kompozici vnímané plochy.

Hulíkovy práce jsou často prezentovány v zahraničí i v souvislosti s hnutím MADI /Movement – Abstraction – Dimension – Invention/. Toto volné seskupení bylo iniciováno v roce 1946 C. A. Quinem. Jsme hrdí na to, že tohoto mezinárodně uznávaného umělce budeme moci přivítat, děkujeme. Další informace o připravované výstavě budeme přidávat zde.

Po vernisáži zahraje kapela ACE AND BEES.

Termín:

výstava: 17. – 19. 9. 2021 /10 – 18 hod/

vernisáž: 18. 9. 2021 od 16 hodin